A Vision of Home

Hillsborough, NC

The owners of a beautiful piece of land in Orange County had worked on ideas about their future home for a long time, and arrived in our office with a clear vision of the spaces and adjacencies they wished for in their new house. They had not yet been able to imagine the qualities of each room or the relationship of the structure as a whole to the site. Should the parcels comprising the lot be recombined? How would one enter the site and approach the house? Where should the pond be located so that it could be viewed from the interior and be easily accessed for outdoor enjoyment? Was there a good location for a future guesthouse?

We were delighted to apply our process of iterative, collaborative design to assist in making their dreams a reality. At the heart of the home is a kitchen for an avid chef and baker, casual and sophisticated dining options, and a double height living room. Laminated structural wooden elements combined with steel connectors support a loft for work and play, and a guest suite for visiting grandparents. The same language of wood and steel appears in a custom “floating” staircase. Other parts of the house include a cozy family room, two first floor bedroom suites, a home office and a gym outfitted for aerial dancing. Windows on two sides of every room provide beautiful natural light, and views of the surrounding forest and adjacent pond. A variety of outdoor spaces include a pond viewing deck above the covered front porch, private bedroom porches, a screen porch, and poolside patios. A geothermal heating and cooling system, spray foam insulation, and sealed crawl and attic spaces create an energy efficient and healthy environment.

Our clients were committed to being involved in the design phase and they also chose to serve as general contractors for the construction process. As they initially had hoped, they now have a custom home born of their vision where their family can grow and evolve together.

General Contractor: Owners

Header photo © Marilyn Peryer


ADDITIONAL PHOTOS

CONTINUE TO NEXT PROJECT